Maciej Bosiacki, Wojciech Tyksiński

Effect of organic substance with diversified decomposition degree on cadmium and lead uptake by lettuce (Lactuca sativa L.)

Department of Horticultural Plants Nutrition
August Cieszkowski Agricultural University of Poznań

Abstract. Pot experiments with lettuce were carried out in the years 1999-2001. Substrates for the growing of these plants consisted of mineral soil (coarse sandy soil) and mixtures of this soil with 30% addition of brown coal, pine sawdust, wheat straw and pine bark. The substrates were supplemented with increasing doses of cadmium (0; 2.5; 10 mg·dm-3) and lead (0; 25; 100 mg·dm-3). After the termination of experiments, a great diversity in the amount of organic substance was found in the substrates. Except for the control, the greatest amount of organic substance was found in the substrates with addition of brown coal and the least amount was shown by the substrates with an addition of straw. In the successive years, the amount of organic substance was decreasing. Also the cadmium and lead content decreased in the leaves of lettuce.

Key words: mineral soil, brown coal, pine sawdust, wheat straw, pine bark, organic substance, lettuce, lead, cadmium

 

Wpływ substancji organicznej o zróżnicowanym stopniu rozkładu na pobieranie kadmu i ołowiu przez sałatę

Streszczenie

Doświadczenia wazonowe z sałatą przeprowadzono w latach 1999-2001. Podłoża do uprawy tych roślin stanowiły gleba mineralna (piasek słabo gliniasty) oraz mieszaniny tej gleby z 30% dodatkiem węgla brunatnego, trocin sosnowych, słomy pszennej i kory sosnowej. Do podłoży dodano wzrastające dawki kadmu (0; 2,5; 10 mg·dm-3) oraz ołowiu (0; 25; 100 mg·dm-3).

Po zakończeniu doświadczeń stwierdzono duże zróżnicowanie ilości substancji organicznej w badanych podłożach. Poza kontrolą najwięcej substancji organicznej było w podłożach z dodatkiem węgla brunatnego, a najmniej w podłożach z dodatkiem słomy. W kolejnych latach ilość substancji organicznej ulegała obniżeniu. Obniżeniu ulegała też zawartość kadmu i ołowiu w liściach sałaty. Dodatek węgla brunatnego w ilości 30% objętości najbardziej ograniczył pobieranie Cd i Pb przez sałatę.